Taakfitheid – balans tussen vrijheid en uitdagingen

Bericht geplaatst 14 augustus 2024 om 09:26

Deel 5 uitkomsten zzp-onderzoek – ’taakfitheid’

Onlangs heeft SoloPartners het onderzoeksrapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemen’ gepresenteerd; een grootschalig onderzoek onder en over zzp’ers in de zorg. De komende weken behandelen we telkens een deel van de uitkomsten. In dit artikel bespreken we het thema ‘taakfitheid’.

Onderzoeksgroep

Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.592 zorg-zzp’ers uit alle leeftijdsgroepen. Hiervan is 77,1% vrouw en is de gemiddelde leeftijd 46,7 jaar. Ruim de helft van de respondenten is (deels) werkzaam binnen de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Kijken we naar het hoogst behaalde opleidingsniveau, dan domineert het MBO-niveau en dan met name niveau 3 en 4. De samenstelling van de onderzoeksgroep is een goede afspiegeling van de groep zzp’ers in de zorg.

Taakfitheid

Een zzp’er moet nogal wat in zijn mars hebben. Niet alleen vakinhoudelijk maar ook op geestelijk vlak wordt er nogal wat van hen verwacht. Een belangrijk aspect hierbij is taakfitheid; de mate waarin de taken en verantwoordelijkheden van een werknemer aansluiten bij hun vaardigheden, kennis en capaciteiten. Voor zzp’ers in de zorg, die vaak flexibel en op verschillende locaties werken, is een hoge taakfitheid essentieel. Het is daarom van belang dat zij opdrachten selecteren die goed aansluiten bij hun expertise en voorkeuren.

Beoordeling van taakfitheid

De taakfitheid van zorgprofessionals is gemeten aan de hand van diverse stellingen. De gemiddelde scores lieten zien dat de meeste zzp’ers hun werk goed aankunnen; zowel lichamelijk als mentaal. De stelling ‘ik kan goed omgaan met de verantwoordelijkheden’ scoort het hoogst; de leeftijdsgroep ouder dan 60 jaar is hier het meest vertegenwoordigd. Prof. dr. Josette Dijkhuizen van Tilburg University, die haar medewerking aan het onderzoek verleende, stelt: ‘“De gemiddelde leeftijd van de respondenten is bijna 47 jaar; de ervaring binnen de zorg is dan ook groot. Mogelijk stelt deze levens- en werkervaring hen in staat taken effectief uit te voeren en goed om te gaan met hun verantwoordelijkheden.”

Stellingen Taakfitheid

Afbeelding: Stellingen ‘beoordelen taakfitheid

Vrouwen scoorden over het algemeen lager op de stellingen dan mannen. Prof. dr. Josette Dijkhuizen licht toe dat vrouwen mogelijk de lat voor zichzelf hoger leggen. Bovendien is uit onderzoek bekend dat vrouwen vaak kritischer op zichzelf zijn. “Maar wellicht is het ook te verklaren doordat zij vaker parttime werken en een breder pakket aan (zorg)taken naast hun werk hebben. Hierdoor kunnen zij van mening zijn dat ze minder taakfit”, zijn aldus Josette.

Als we kijken hoe de verschillende sectoren scoren op de stellingen, dan zien we relatief weinig verschillen. Anders is dat als we kijken naar het opleidingsniveau. Daar zien we de trend dat de taakfitheidsscore oploopt met het opleidingsniveau.

Bedrijfs- en persoonlijke ontwikkeling

De zelfstandige zorgverleners gaven aan actief bezig te zijn met zowel bedrijfs- als persoonlijke ontwikkeling. Veel zzp’ers reflecteren regelmatig met collega’s of familie en volgen trainingen of opleidingen. Voor de komende drie jaar zien zij vooral het aantrekken van nieuwe klanten en opdrachtgevers als belangrijk voor ontwikkeling van hun bedrijf, evenals de sociale impact van hun werk. Op persoonlijk vlak hechten zij veel waarde aan het verkrijgen van ‘nieuwe kennis en vaardigheden’ en ‘meer energie’. Dit benadrukt de focus op persoonlijke groei en vitaliteit.

Ondanks de voordelen van flexibiliteit en autonomie, ervaren zzp’ers ook uitdagingen, zoals onzekerheid over opdrachten en een gebrek aan structurele ondersteuning. Dit kan leiden tot stress en een gevoel van isolatie.

Merendeel zzp’ers draait (heel) vaak ANW-diensten

Over zzp’ers wordt met regelmaat beweerd dat zij uitsluitend kiezen voor de ‘leuke’ diensten. Zij zouden de avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW-diensten) ‘overlaten’ aan de medewerkers in loondienst. Uit het onderzoek komt een ander beeld naar voren. We zien dat ruim 55% (heel) vaak ANW-diensten draait. Dit is met name binnen de sectoren GGD en VVT het geval. Kijken we naar de leeftijdsgroepen, dan valt op dat de oudste leeftijdsgroep (60 jaar en ouder) het vaakst ANW-diensten draait, terwijl de jongste groep (<=34 jaar) dat het minst vaak doet.

Nog geen 19% van de zzp’ers draait nooit ANW-diensten. De redenen om geen ANW-diensten te draaien variëren, maar de meest genoemde reden is dat deze diensten moeilijk te combineren zijn met het privéleven (45,5%). Andere veelgenoemde redenen zijn ‘onvoldoende financiële tegemoetkoming’ en ‘onaangename werkomstandigheden’.

Tot slot

Het zzp’erschap in de zorg zowel voordelen als uitdagingen. Het vinden van een balans tussen vrijheid en stabiliteit blijft een cruciale factor voor het welzijn en de professionele groei van zzp’ers in deze sector.

Interesse in het volledige rapport?

Ben je lid van SoloPartners? Dan kun je het hele rapport downloaden in jouw persoonlijke MijnSolo-omgeving. Je vindt het rapport onder het kopje ‘Ondernemerschap’ bij de whitepapers. Ben je geen lid van SoloPartners maar ben je wel geïnteresseerd in het onderzoeksrapport? Stuur dan een mailtje naar communicatie@solopartners.nl: je ontvangt dan een pdf-bestand van het rapport.

Heb je nog vragen naar aanleiding van het rapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’? Neem dan contact op met onze klantenservice.

In diverse artikelen behandelen we de uitkomsten van het onderzoek.

Alle artikelen met uitkomsten van het onderzoek:

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket