Wat deden wij in de zomermaanden van 2024?

Wat deden we in maart

Bericht geplaatst 1 oktober 2024 om 10:00

Als brancheorganisatie behartigen we jullie belangen in Den Haag en bij andere partijen die betrokken zijn bij de zorg. Omdat die activiteiten niet altijd even goed zichtbaar zijn, informeren we jullie hier graag over.

We hebben tijdens de zomermaanden niet stilgezeten. We hebben vele bijeenkomsten en overleggen bijgewoond. En we hebben uitgebreid gesproken met diverse partijen uit het werkveld. Maar dit is slechts een kleine greep uit onze werkzaamheden…

Vereniging SoloPartners

Op 11 juli is, na een periode van plannen en voorbereiden, Vereniging SoloPartners opgericht. In de Vereniging gaan we de collectieve belangenbehartiging van onze leden uitvoeren. Het lidmaatschap van de vereniging is onderdeel van het pakket dat je bij ons afneemt. Binnenkort meer…

Gesprekken met zzp’ers

De afgelopen maanden hebben we weer met verschillende zzp’ers van gedachten gewisseld; niet alleen over de ontwikkelingen rondom het zzp-schap in de zorg maar ook over bijvoorbeeld ondernemerschap en kwaliteit van zorg.

  • Zo spraken we met een ervaren zzp’er die zich zorgen maakte over de toekomst en hebben we har haar gerust kunnen stellen. En we hebben aandachtspunten meegegeven om nog ondernemender te werken en het risico op schijnzelfstandigheid te verminderen.
  • Ook was er een gesprek met een net gestarte zzp’er in de jeugdzorg. Haar bedrijfsmodel was zo ingericht dat jeugdzorgorganisaties haar naar behoefte inschakelen. Dus geen periode-opdrachten en diensten en veel oog voor kwaliteit van zorgverlening. En dus ook amper risico op schijnzelfstandigheid. Een voorbeeld voor velen.
  • Medio september spraken we met een zzp’er die hoofdzakelijk werkzaam is in de GGZ en daarnaast rechtstreeks werkt voor PGB-budgethouders. Rechtstreeks werken voor cliënten levert in de regel nooit schijnzelfstandigheid op; PGB of ongecontracteerde zorg bieden daarvoor goede mogelijkheden.

Belastingdienst

We waren, samen met ambtenaren van VWS en SZW, op bezoek bij de Belastingdienst. Hier spraken we over de gevolgen van handhaving voor de sector Zorg en Welzijn en over hoe die sector meer duidelijkheid geeft over zzp-inzet. Het was een inhoudelijk goed gesprek, met veel bereidheid om te komen tot oplossingen. Tegelijkertijd werd duidelijk dat hiervoor nog wel extra gesprekken nodig zijn. Wordt dus vervolgd…

Hart van Nederland

Op 11 september werkten we mee aan een uitzending van SBS6 Hart van Nederland. Het item ging over de gevolgen van handhaving voor zzp’ers in de zorg. Wij hebben uitgelegd dat de uitvoerbaarheid van de zorg gevaar loopt als door handhaving zzp’ers de zorg verlaten. Onze ongerustheid werd ook gevoeld door een zorgorganisatie die werd bevraagd over de keuze om vanaf 1 januari 2025 te stoppen met zzp’ers. Die organisatie maakte zich grote zorgen over hoe ze de diensten moeten invullen. Het item terugkijken? Bekijk hier de uitzending (bijdrage SoloPartners vanaf minuut 12:20).

Vereniging SPOT

Francis Eijsackers is benoemd als nieuwe directeur van SPOT, de brancheorganisatie van ondernemende zorgaanbieders. Tijdens de kennismakingsgesprekken bespraken we de plannen voor een gezamenlijke workshop over zorg-zzp’ers. Samen met een accountant en advocaat informeren we de leden van SPOT op 2 oktober over de aanstaande handhaving op schijnzelfstandigheid. En over hoe je als organisatie zo goed mogelijk omgaat met de inzet van zzp’ers.

Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ)

Het programma TAZ is door minister Agema van VWS geschrapt. Dat wil niet zeggen dat al het werk van de afgelopen jaren voor niets is geweest. Het is momenteel echter nog niet duidelijk hoe de aandacht voor de arbeidsmarkt in de zorg wordt vormgegeven.

In afwachting op die duidelijkheid vergaderde medio juli de Kerngroep balans vast-flex. Het overleg ging voornamelijk over de handhaving op schijnzelfstandigheid en de gevolgen daarvan voor de zorg. Alle overige onderwerpen worden opgepakt zodra duidelijk is op welke wijze het ministerie daarmee verder wil en kan.

Handhaving schijnzelfstandigheid

Er is veel onrust over de aanstaande handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Dit is de reden dat diverse partijen contact opnemen met SoloPartners. Zij informeren naar mogelijkheden om problemen rondom de inzet van zzp’ers te voorkomen. Helaas is het wettelijk kader dusdanig onduidelijk dat iedere situatie weer andere mogelijkheden biedt. Een pasklare oplossing die voor alle zorgorganisaties toepasbaar is, is er dan ook niet. Dat maakte de gesprekken telkens weer interessant.

  • We waren in Zoetermeer bij VocaZorg, een platform om vraag en aanbod van zzp-diensten zondanig bij elkaar te brengen dat geen sprake is van schijnzelfstandigheid. VocaZorg bedacht en implementeerde zelf al een aantal oplossingen. SoloPartners bood aanvullende informatie zodat ze weer een stapje verder kunnen ontwikkelen.
  • Op 4 september waren we aanwezig bij het eenjarig bestaan van R&R Zorgpartners in Zwolle. De aanwezige zzp’ers informeerden we over de verplichtingen waaraan zij zelf moeten voldoen om door de Belastingdienst als ondernemer te worden aangemerkt. We wisselden van gedachte over hoe je in overleg met opdrachtgevers opdrachten zodanig inricht dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

Gewijzigd zzp-beleid

Veel zorgorganisaties denken na over de wijze waarop ze na 1 januari 2025, als de Belastingdienst gaat handhaven, zzp’ers kunnen en willen inzetten. SoloPartners wordt dan ook regelmatig de vraag daarover mee te denken. Of om een bijdrage te leveren aan de uitleg van dat beleid en de gevolgen hiervan voor zzp’ers.

Begin september waren wij aanwezig bij de bijeenkomst van Vitalis Zorggroep in Eindhoven. SoloPartners, de HR-manager van Vitalis en een fiscaal advocaat informeerden zo’n 100  zzp’ers over de aanstaande handhaving; wat betekent het voor de inzet van zzp’ers door Vitalis en waarom moet het anders dan nu gebeurt. Een zinvolle bijeenkomst.  

VGZ/IZZ

Onlangs maakten we kennis met Inge Wolrabe, onze nieuwe contactpersoon bij VGZ/IZZ. Zij is het aanspreekpunt voor alle zaken die wij met VGZ/IZZ willen bespreken; van de rol van VGZ als inkoper van zorg tot hun rol als aanbieder van de zorgverzekering voor zorg-medewerkers. Binnenkort meer.

Afstudeeronderzoek duurzame inzetbaarheid zzp’ers in de zorg

We spraken met een student van Tilburg University die bezig is met een afstudeeronderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van zzp’ers in de zorg. We hebben hem veel informatie gegeven over de factoren die daarop van invloed zijn. Bovendien hebben we geadviseerd met wie hij in gesprek kan om een compleet beeld te krijgen voor zijn onderzoek.

RegioPlus Talkshow

RegioPlus organiseert al een aantal jaren, op de maandag na Prinsjesdag, een talkshow over de gevolgen van de kabinetsplannen voor de zorg. Ook SoloPartners was aanwezig. Het was een inspirerende bijeenkomst waarover wij eerder al dit artikel schreven.

Keurmerk zzp’ers

Momenteel zijn er twee keurmerken voor zzp’ers in de zorg. Wij spraken een ondernemer die plannen heeft voor een nieuw keurmerk. Dit keurmerk concentreert zich op de ondernemerskenmerken waarop de Belastingdienst het ondernemerschap beoordeelt.

Wij zien toegevoegde waarde van zo’n keurmerk, maar alléén als het ertoe leidt dat het als bewijs van ondernemerschap wordt gezien. En dat het voorkomt dat zzp’ers dat steeds opnieuw moeten bewijzen. Momenteel wordt onderzocht of en hoe je die bewijskracht kan realiseren.

Masterclass

Op 12 september vond de masterclass plaats in Den Haag. De goede intervisiesessie werd gevolgd door een zeer interactieve masterclass. Wij hebben die middag weer veel opgestoken over wat zzp’ers beweegt en waar zij tegenaan lopen.

Voor zowel beginnende als ervaren zzp’ers is de masterclass interessant. Actuele ontwikkelingen worden uitgebreid besproken en er is veel ruimte voor het stellen van vragen. Bovendien is de masterclass voor leden van SoloPartners geaccrediteerd door V&VN met 4 punten. Zien we jou ook een keer? Kijk in de agenda op onze website voor een masterclass bij jou in de buurt.

Live met Loe

Aan het eerste webinar na de zomer namen ruim 40 zzp’ers deel. Zij werden geïnformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot schijnzelfstandigheid. En we bespraken wat zij zelf kunnen doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. We houden ze voor jullie in de gaten en informeren jullie daar graag over. Op 4 november (van 15:00u – 16:30u) organiseren we daarom een extra webinar ‘Live met Loe’. We bespreken dan de belangrijkste ontwikkelingen en actualiteiten en er is mogelijkheid voor het stellen van vragen. Het webinar is gratis voor zowel leden als niet-leden. Klik hier om je aan te melden.

Mantelzorg app

We spraken met de initiatiefnemers achter de Mantelzorg app; een mooie tool voor mantelzorgers. Zij kunnen hiermee hun zorgtaken rondom een cliënt, en de afspraken met bijvoorbeeld artsen, plannen en afstemmen.

We bespraken een nieuw initiatief dat vraag en aanbod op het gebied van onder meer sociale ondersteuning, begeleiding bij uitjes en koffiemomenten bij elkaar brengt. Een goed idee waar we graag over meedenken. Of, en op welke wijze, ook zzp’ers kunnen worden aangehaakt bij dit initiatief wordt momenteel bekeken.

VZN Bestuur

16 september vergaderde het bestuur van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), waarvan SoloPartners mede-oprichter is. Hoofdonderwerp was uiteraard het einde van het handhavingsmoratorium en de gevolgen daarvan voor de zzp’ers. We maken ons hard voor een zo soepel mogelijke opheffing, met zo min mogelijk nadelige gevolgen voor de écht ondernemende zzp’ers. Onze lobby lijkt inmiddels vruchten af te werpen maar we zijn er nog niet.

Wijkverpleging

We waren bij het Zorginstituut voor de vervolgbijeenkomst rondom de implementatie van passende zorg in de wijkverpleging. Het nieuwe normenkader van V&VN is kort besproken. Daarnaast werd de aangepaste werkagenda doorgenomen en zijn de benodigde vervolgstappen duidelijker zijn gegroepeerd.

Samen Paraat voor de volgende Pandemie

In Den Haag vond het symposium ‘Samen Paraat voor de volgende Pandemie’ plaats. Tijdens dat symposium presenteerde het Maatschappelijk Impact Team (MIT) haar eindrapport over de aanpak van de COVID-pandemie. Klik hier voor artikel dat we hierover schreven.  

Vaccinaties corona

Op 4 juli kwam de RIVM-werkgroep met betrekking tot de najaarscampagne vaccinaties COVID bij elkaar. Daarna is nog met regelmaat overlegd over de uitvoering van de najaarsronde die inmiddels in volle gang is. SoloPartners heeft haar leden geïnformeerd over de vaccinatiemogelijkheden en de werkwijze.

Het was een drukke zomer. Op naar de maand oktober, waarin weer met diverse partijen overleg zal plaatsvinden over jullie, de zzp’er in de zorg. Uiteraard doen we hiervan, na de vakantieperiode, weer verslag.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket