FNV plannen: Kans voor zzp’ers in de zorg

Kans voor zzp'ers in de zorg

Bericht geplaatst 17 september 2024 om 15:34

De recent aangekondigde uitgangspunten van de FNV voor de CAO-onderhandelingen in 2025 hebben gemengde reacties uitgelokt. Vooral voor zzp’ers in de zorg bieden deze plannen echter interessante mogelijkheden. In dit artikel bespreken we de voorgestelde veranderingen en de potentiële impact op zelfstandigen in de zorgsector.

De voorstellen van de FNV

De FNV stelt een looneis van 7% voor, gecombineerd met een vierdaagse werkweek. De zorg wordt daarbij expliciet genoemd als sector waarvoor deze plannen een goed idee zouden zijn. Wij vragen ons echter af hoe de FNV tot deze conclusies komt, aangezien ons beeld van de zorgsector anders is.

Zorgplicht van zorgverzekeraars in ‘t gedrang

Als de handhaving op schijnzelfstandigheid doorgaat zoals gepland, biedt dat ook kansen voor zzp’ers. Als zorgorganisaties geen zzp’ers meer inzetten, dan heeft dat gevolgen voor de uitvoerbaarheid van de zorg. ‘Geen inzet van zzp’ers’ betekent minder mensen om de zorg uit te voeren. De zorgvraag zal echter niet minder worden. Wij voorzien dat de zorgplicht van de zorgverzekeraars hierdoor in het gedrang komt. Als er geen capaciteit is om ingekochte zorg te leveren, kan dat leiden tot wachtlijsten. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor spoedeisende situaties.

Personeelstekorten en salarissen

Hoewel hogere salarissen altijd welkom zijn, geloven wij niet dat de huidige personeelstekorten in de zorg te wijten zijn aan te lage lonen. Veel voorkomende klachten hebben betrekking op te kleine contracten en veelvuldig onbetaald overwerk. Deze problemen worden niet opgelost met een hoger uurtarief.

Een standaardcontract in de zorgsector bevat minder dan 32 uur per week. Met de introductie van een kortere werkweek zal het aantal overuren afnemen, waardoor er een tekort aan beschikbare arbeidsuren ontstaat. Wie zal de werkzaamheden uitvoeren die door deze kortere werkweek niet meer gedaan kunnen worden?

De realiteit voor zzp’ers in de zorg

Uit onze jaarlijkse enquête onder zzp’ers in de zorg blijkt dat 30% van hen meer dan 32 uur per week werkt en 33% tussen de 24 en 32 uur per week. Bovendien declareert 55% van de zzp’ers meer dan 24 uur per week bij hun opdrachtgevers. Als we de uren voor acquisitie, administratie, scholing en reistijd erbij optellen, is het duidelijk dat zzp’ers aanzienlijk meer uren werken dan de 32 uur per week die de FNV voorstelt.

Toenemende behoefte aan zzp’ers

Met de voorgestelde plannen zal de behoefte aan zzp’ers waarschijnlijk alleen maar toenemen. Werkgevers in de zorg zullen minder mogelijkheden hebben om vaste medewerkers in te zetten voor het opvullen van roosters. Het is daarom te verwachten dat zorgorganisaties steeds meer flexibel personeel, waaronder zzp’ers, zullen inschakelen om deze tekorten op te vangen.

Zorgen over controle en frauderisico

Wij verwachten dat zorgverzekeraars en het ministerie van VWS niet gelukkig zijn met de te verwachte gevolgen van handhaving. Verzekeraars hebben immers veel minder controle op de ongecontracteerde zorg en de PGB-zorg. Bovendien zullen zich zorgen maken over kostenstijgingen.
Het ministerie van VWS is ongerust over het frauderisico; dat is immers groter in de ongecontracteerde en PGB-zorg. Maar… vooralsnog trekken deze partijen niet aan de bel.

Conclusie

Het is opmerkelijk dat een organisatie die zich inzet voor vaste werknemers in loondienst, plannen maakt die de arbeidsmarktproblemen in de zorg niet oplossen, maar wel de behoefte aan flexibele arbeid vergroten. Voor zzp’ers in de zorg biedt dit een uitstekende gelegenheid om hun onmisbaarheid te benadrukken. SoloPartners zal deze ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Onderzoeksrapport

Geïnteresseerd in de resultaten van onze jaarlijkse enquête? Stuur een e-mail naar communicatie@solopartners.nl en ontvang het onderzoeksrapport in je mailbox.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket